Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

Απολογισμός της εκδήλωσης - Διαπιστώσεις περί την ανεργία

                  

  Ανώνυμοι Άνεργοι

Κίνηση για την δημιουργία θέσεων εργασίας
μέσα από την ίδρυση σωματείου και συνεταιρισμού ανέργων

Γ. Παπαμιχαήλ 35, 189 00  ΣΑΛΑΜΙΝΑ
 Τηλέφωνα 210 46 53 504 και 69 78 157 451Η εκδήλωση της 28ης Ιουνίου 2011 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της απεργίας εκείνης της ημέρας, στην οποία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στον δήμο Σαλαμίνας, αλλά και λόγω της διαδήλωσης στην πλατεία Συντάγματος.
Ως εκ τούτου δεν είχαμε προσέλευση ενδιαφερομένων στην εκδήλωση, πλην ελαχίστων, στην ουσία ασχέτων περί την ανεργία.
Επιπλέον οι διοργανωτές της εκδήλωσης δεν έλαβαν ούτε ένα μήνυμα συμμετοχής, η τουλάχιστον μια ενημέρωσης μη προσέλευσης λόγω κωλύματος, από τους διάφορους φορείς του νησιού μας που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν.
Σε γενικές γραμμές, η απεργία και η διαδήλωση στην πλατείας Συντάγματος ήταν μια θαυμάσια δικαιολογία για τη μη προσέλευση στην εκδήλωση.

Έχουμε παρατηρήσει, γεγονός που αποδείχθηκε και με την απουσία ενδιαφερομένων από την εκδήλωση, ότι αφενός μέρος των ανέργων αδιαφορεί για τέτοιου είδους εκδηλώσεις και αφετέρου πολλοί άλλοι έχουν κάθε λόγο για να μην τις στηρίζουν.

Για παράδειγμα, που ήταν ο Δήμος Σαλαμίνας, το Εργατικό Κέντρο, οι εμπορικοί σύλλογοι του νησιού, οι κομματικές και άλλες οργανώσεις, οι συνδικαλιστές και οι άλλοι που, κατά δήλωσή τους, ενδιαφέρονται και ενίοτε κόπτονται για τα κοινωνικά θέματα του νησιού μας;
Που ήσαν όλοι εκείνοι που σκίζονται για τα δικαιώματα «του λαού» και των λαϊκών στρωμάτων, όπου πάνω τους ξεκουράζονται και ασυδοτούν ανεξαιρέτως όλοι όσοι θεωρούν τον εαυτούλη τους υπεράνω;
Και κυρίως, που ήσαν οι άνεργοι;

Κατά τα άλλα η εκδήλωσή μας έπασχε, και στο ότι δεν είχε δεξίωσις και γιατί δεν ήταν καπελωμένη από κάποιον ισχυρό! Δυστυχώς, η κίνηση Ανώνυμοι Άνεργοι λόγω των φτωχών οικονομικών της δεν είχε την πολυτέλεια και την δυνατότητα παράθεσης δεξίωσης, και λόγω της ιδεολογικής της θέσης δεν ήταν αρεστή σε κόμματα και σχηματισμούς. Γενικά η υπόθεση, για αρκετούς, δεν είχε ψωμί, και φαΐ θα λέγαμε!
Έχει αποδειχθεί, βέβαια, ότι τα κάθε λογής «επίσημα πρόσωπα» του νησιού μας, για να μην αναφερθώ σε πέραν αυτού, ανεξαρτήτως πολιτικής ή άλλης τοποθέτησης ή οικονομικής κατάστασης, προσέρχονται σε κάθε λογής εγκαίνια καταστημάτων και άλλες εκδηλώσεις όπου, θεωρητικά τουλάχιστον, έχουν συμφέρον.

Στο δια ταύτα, όμως, τίθεται το ερώτημα:
Υπάρχει ή όχι ανεργία στην Σαλαμίνα, και γενικότερα;

Αν και σύμφωνα με τους αριθμούς και τα ποσοστά του καθεστώτος η ανεργία έχει ξεπεράσει το 15,9% και συνεχίζει να αυξάνεται, εν τούτοις οι άνεργοι εξακολουθούν να ζουν και να υπάρχουν! Και δεν είναι δικό μας θέμα το πώς ζουν και πως τα βγάζουν πέρα, τι τρώμε και πως διασκεδάζουν.
Μπορούμε όμως να ισχυριστούμε ότι,
θεωρητικά πάντα, όπως γνωρίζει αλλά δεν το λέει το καθεστώς,
ΑΝΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
Και δεν υπάρχει ανεργία γιατί απλούστατα, όποιος έχει εργαστεί έστω και μια ώρα την εβδομάδα δεν είναι άνεργος! Και δεν το λέμε εμείς αυτό, αλλά ο νόμος του καθεστώτος.
Και επιπλέον, ο άνεργος δεν ζει μόνο με νερό και αέρα κοπανιστό!

Τότε τι υπάρχει;
Υπάρχει, πρωτίστως, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, υπάρχει εκμετάλλευση των εργαζομένων, και με την ανοχή των ιδίων, από τους εργοδότες. Υπάρχει εκμετάλλευση μέσω των αριθμών και των ποσοστών, από το καθεστώς και τα κόμματα της Βουλής.


Υπάρχει εισφοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή, παραοικονομία και αθέμιτος ανταγωνισμός επιχειρήσεων με αυτές που απασχολούν ανασφάλιστους παράνομα εργαζομένους.

Υπάρχει κλοπή δημόσιου πλούτου, υπάρχει απάτη, υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, υπάρχει υποθήκευση του μέλλοντος της χώρας και του μέλλοντος των παιδίων μας, από όλους αυτούς που οι μεν εργάζονται παράνομα και δεν oρρωδούν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, και οι δε εκμεταλλεύονται ανθρώπους και καταστάσεις προκειμένου να αυξήσουν τα πλούτη τους.

Υπάρχουν κομματόσκυλα, παρατρεχάμενοι, προσκολυώμενοι, εθελοντές, καλοθελητές, προμηθευτές, ενδιαφερόμενοι, τιποτένιοι και μικροπρεπείς, μικροαπατεώνες εκμεταλλευτές, τοκογλύφοι, διαδρομιστές και πολλοί άλλοι που ικανοποιούνται με ελάχιστα και, κυρίως με την υποβάθμιση του πλησίον τους, και έχουν κάθε συμφέρον να διατηρούν την υφισταμένη κατάσταση, για να διατηρούν τη θέση, τα μικροσυμφέροντα και τα προνόμιά τους στο υπάρχον καθεστώς.

Επιπλέον, υπάρχουν και εκείνοι που φροντίζουν να υπάρχει κρυφή αντιπαλότητα μεταξύ εργαζομένων και ανέργων, για την διατήρηση θέσεων εργασίας και μεταξύ ανέργων μεταξύ τους για το ποιος θα προλάβει πρώτος να διεκδικήσει, μια προσφερόμενη θέση εργασίας.

Ο καθείς και τα όπλα του
Η κίνηση Ανώνυμοι Άνεργοι δεν κατακρίνει κανέναν για τις επιλογές του. Όπως μπορεί ο καθένας πορεύεται, όπως του υποδεικνύουν οι μέντορές του ή όπως τον οδηγεί η ανάγκη.
Εμείς συνεχίζουμε πάνω σ΄ αυτό που οραματιστήκαμε, και δεν θα επιβάλουμε σε κανέναν να μας ακολουθήσει.
Ο καθείς εφ’ ω ετάχθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου