Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ  Ανώνυμοι Άνεργοι

Κίνηση για την δημιουργία θέσεων εργασίας
μέσα από την ίδρυση σωματείου και συνεταιρισμού ανέργων
Αναδιατυπωμένη ανάρτηση
1η Ιανουαρίου 2012


Η κίνηση Ανώνυμοι Άνεργοι δημιουργήθηκε στις 14 Σεπτέμβρη 2010, ουσιαστικά όμως τότε ξεκίνησε μια νέα περίοδος δράσεων με σκοπό την δημιουργία σωματείου ανέργων και στην συνέχεια την ίδρυση αυτοδιαχειριζόμενης συνεταιριστικής επιχείρησης ανέργων, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα, ελευθέρα και κυρίως ανέξοδα όσοι άνεργοι, καταγραμμένοι και ακατάγραφοι, το επιθυμούν.

Η κίνηση Ανώνυμοι Άνεργοι επιδιώκει, κυρίως, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πάντα μέσα από την συνεταιριστική επιχείρηση, σε τομείς της οικονομίας όπου υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες ανάπτυξης που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Στον συνεταιρισμό, οι συμμετέχοντες άνεργοι θα μπορούν να είναι και εργαζόμενοι σ’ αυτόν (κατά το πρότυπο της Κοι.Σ.Επ., δες προηγούμενη ανάρτηση), πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι «υπάλληλοι του εαυτού τους», θα μπορούν να συνεργάζονται με αυτόν για την παροχή επιλεγμένων υπηρεσιών ή την πώληση μέσω αυτού προϊόντων και υπηρεσιών, όπως οικοτεχνίας, χειροτεχνίας κλπ.

Η όλη προσπάθεια της κίνησης δεν αποσκοπεί σε φιλανθρωπία ή ελεημοσύνη και δεν ενέχει πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα, αλλά καθαρά καταθέτουμε δημόσια κοινωνική επιχειρηματική πρόταση προς ανέργους που ενδιαφέρονται για την δημιουργία θέσεων εργασίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη και πρόοδο, την καλύτερη ποιότητα ζωής. Για τους λόγους αυτούς στην κίνηση, εκτός ανέργων, μπορούν να συμμετάσχουν και όποιοι άλλοι το επιθυμούν, για οποιοδήποτε θεμιτό λόγο, στόχο και σκοπό.

Να σημειώσουμε ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2010 (που ιδρύθηκε η κίνηση Ανώνυμοι Άνεργοι) και μέχρι σήμερα, τα γεγονότα περί την εργασία και την ανεργία εξελιχθήκαν και εξελίσσονται ραγδαία. Τα πάντα έχουν διαφοροποιηθεί. Εργασιακές κατακτήσεις έχουν εκπέσει και εξανεμιστεί, δεν υφίστανται πλέον εργασιακά δικαιώματα, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας έγιναν κουρελόχαρτα και θεωρητικά όλοι οι εργαζόμενοι είναι σε επισφαλή θέση, εν δυνάμει άνεργοι, καθώς η ανεργία καλπάζει.
Από τις εξαγγελίες για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το μεσοδιάστημα της «διατήρησης υφισταμένων θέσεων εργασίας, των τελευταίων δύο ετών, φτάσαμε στον σημερινό εργασιακό μεσαίωνα με τις αθρόες απολύσεις και την αβεβαιότητα των εργαζομένων και ανέργων για το εργασιακό τους μέλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής http://www.statistics.gr/, ενημέρωση 16.1.2012
<< Στο ύψος ρεκόρ του 18,2% εκτινάχθηκε η ανεργία τον Οκτώβριο, έναντι 17,5% τον Σεπτέμβριο. Στον «μαύρο κατάλογο» της ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, είναι κατεγεγραμένα 903.525 άτομα, 219.478 περισσότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2010 (αύξηση 32,1%) και κατά 45.869 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο 2011 (αύξηση 5,3%).
Ηλικιακά, «πρωταθλητές» στην ανεργία, ΄πως πάντα, είναι οι νέοι 15- 24 ετών (45,5% τον Οκτώβριο 2011 από 34,6% τον Οκτώβριο 2010) και ακολουθούν οι ηλικίες 25- 34 ετών (25,3% από 18,3%), 35- 44 ετών (14,4% από 11,5%) και 45- 54 ετών (13,1% από 9,3%).
Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο 2011 αυξήθηκε σε 21,3% (από 17,6% τον Οκτώβριο 2010) και στους άνδρες σε 15,9% (από 10,6% τον Οκτώβριο 2010).
Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η ανεργία «μαστίζει» τη Στερεά Ελλάδα (23,3% τον Οκτώβριο 2011 από 14,3% τον Οκτώβριο 2010). Ακολουθούν, η Κεντρική Μακεδονία (19,7% από 14,8%), η Αττική- όπου διαμένουν τα περίπου 2/3 του πληθυσμού της χώρας- (19,2% από 14,4%), η Ήπειρος (18,7% από 13,9%) και η Θεσσαλία (18,5% από 10,6%).
Μονοψήφια ποσοστά ανεργίας απαντώνται μόνο στα Ιόνια Νησιά (9,1% τον Οκτώβριο 2011 από 11,3% τον Οκτώβριο 2010) και στο Νότιο Αιγαίο (9,7% από 14,5%). >>

Όμως οι αριθμοί λένε ότι τους πουν. Η ανεργία συνεχίζει να ανεβαίνει, ανεπισήμως έχει ξεπεράσει το 20%, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Η ΓΣΕΕ προβλέπει 28% το 2011, οι απολύσεις και η περιβόητη εφεδρεία είναι σε ημερήσια διάταξη, η ακατάγραφη εργασία και παραεργασία κυριαρχούν, και ουκ έστι τέλος.

Μετά την ίδρυση της κίνησης «Ανώνυμοι Άνεργοι», στις 16 Μαρτίου 2011, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «για τη Θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας». Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η ανάπτυξη και στη χώρα μας εναλλακτικών μορφών επιχειρηματικής δράσης σε δραστηριότητες συλλογικού και κοινωνικού σκοπού, για την προαγωγή της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, την ενίσχυση της απασχόλησης και ένταξης ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας, την προαγωγή κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών και την ενίσχυση συμμετοχικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απηχούσε πλήρως τις σκέψεις και τις θέσεις τις κίνησης «Ανώνυμοι Άνεργοι».
Όμως, μετά το τέλος της διαβούλευσης, το κείμενο του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε στις 6.7.2011 από το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που είχε αρχικά κατατεθεί στην δημόσια διαβούλευση. Και επιπλέον, το νέο κείμενο δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα στη Βουλή για ψήφιση, και κατά μία άποψη το θέμα παρεπέμφθη στις ελληνικές καλένδες.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε την ιδιαιτερότητα και την ιδιάζουσα θέση και ψυχολογία του ανέργου ο οποίος απέχει συστηματικά από εκδηλώσεις που, κατά την γνώμη του, τον φέρουν αντιμέτωπο, έστω και στο ελάχιστο, με τον κατεστημένο ρυθμό της κοινωνίας. Οι άνεργοι ζουν υπό το καθεστώς κοινωνικής και οικονομικής ομηρίας, ανασφάλειας και φόβου, και για το σήμερα και για το αύριο. Η ντροπή και το τι θα πει ο διπλανός και η κοινωνία περιορίζουν τον άνεργο σε καταστάσεις ανωνυμίας, γι’ αυτό και «Ανώνυμοι Άνεργοι» η κίνησή μας, και τον εξουθενώνουν ψυχικά. Ο άνεργος μέσα στην υπαρξιακή του απόγνωση προτιμά μια ψεύτικη υπόσχεση από μια άρνηση ή μια αμφίβολη εναλλακτική λύση, αρνείται επίμονα να δει τα πράγματα κατάματα, χρησιμοποιεί κάθε μέσο που του προσφέρετε, δέν ορρωδεί προ ουδενός και μετέρχεται κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο προκειμένου να αποκτήσει τα προς το ζην. Ο άνεργος άγεται και φέρεται, γίνετε υποχείριο εκμεταλλευτών και «καλών προθέσεων», εύκολα γίνετε κλέφτης, απατεώνας και τελικά συνένοχος με τους εκμεταλλευτές του, και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης. Άλλωστε αυτό δεν υπονοεί, και γενικότερα, το περίφημο Παγκαλικό «Μαζί τα φάγαμε»; Και εν κατακλείδι, πως ζουν οι 800 τόσες χιλιάδες των ανέργων; Με νερό και αέρα κοπανιστό; Και δέν πρέπει να παραγνωρίζουμε, ότι από την μια οι άνεργοι υποσυνείδητα λειτουργούν και δρουν αναμεταξύ τους ανταγωνιστικά και διαγκωνίζονται για μια θέση στον ήλιο, και από την άλλη, αναλογικά βέβαια, το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους που αγωνίζονται μεταξύ τους για την διατήρηση της θέσης τους. Σε τελική ανάλυση, και οι μεν και οι δε επιβουλεύονται ο ένας τη θέση του άλλου, και με την συνενοχή των εργοδοτών που επιλέγουν από το εν αφθονία πλήθος των ανέργων.

Η κίνηση «Ανώνυμοι Άνεργοι»
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, στις 14 Σεπτέμβρη 2011 συμπληρώθηκε ένας χρόνος δημιουργικής λειτουργίας της κίνησης «Ανώνυμοι Άνεργοι», και από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2012 η κίνηση λειτουργεί πλέον με μέλη και με οικονομικούς όρους επιχείρησης, προκειμένου να δημιουργήσουμε την συνεταιριστική επιχείρηση ανέργων που οραματιστήκαμε.


 Εδραζόμαστε σε στέρεα θεμέλια και προχωράμε αργά αλλά σταθερά για την επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών μας, και ήδη έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες ίδρυσής της έχοντας ως γνώμονα τις αρχές και τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί για αυτόν τον σκοπό.
Προέχει βέβαια, και είναι βασική για την επίτευξη των στόχων της κίνησης, η δημιουργία του σωματείου ανέργων -για νομικώς, κυρίως, λόγους- για να υπάρχει ένα νομικό πρόσωπο το οποίο σε πρώτη φάση θα διαχειρίζεται τα της ίδρυσης του Συνεταιρισμού. Όμως σε αυτό το σημείο η προσπάθειά μας χωλαίνει καθώς δεν υπάρχουν, ή τουλάχιστον δεν έχουν ενδιαφερθεί άνεργοι να συμμετάσχουν.
Εν πάση περιπτώσει, η προσπάθειά μας συνεχίζεται και καλούμε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην κίνησή μας να συνταχθούν μαζί μας. Ανατρέχοντας στα κείμενα του παρόντος ιστολογίου ο ενδιαφερόμενος θα βρει ό, τι στοιχεία χρειάζεται.

Άνεργη – άνεργε, γίνε μέλος

Επικοινώνησε μαζί μας τηλεφωνικά -επωνύμως ή ανωνύμως-
έκφρασε τη γνώμη, τη θέση και την άποψή σου, κατάθεσε σκέψεις και προτάσεις σου.

Μαζί* ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!

*αν βέβαια υπάρχει ενδιαφέρον!!!

Η εγγραφή ως μέλους στην κίνηση «Ανώνυμοι Άνεργοι» αποτελεί προσωπική επιλογή του κάθε ενδιαφερομένου, άνεργου ή άλλου, και είναι προαιρετική, δωρεάν και δεν ενέχει κανενός είδους υποχρεώσεις, δεσμεύσεις ή απαιτήσεις.
Να σημειώσουμε ότι ο άνεργος που γίνεται μέλος της κίνησης, δεν χάνει την ιδιότητα του ανέργου.
Η ιδιότητα του μέλους καθώς και η γνώση και η πλήρης και άνευ όρων αποδοχή και τήρηση των προϋποθέσεων και των κανόνων που έχουν τεθεί εξ αρχής ή θα τεθούν σε εύθετο χρόνο από την διοίκηση της κίνησης (δες και προηγούμενες αναρτήσεις) αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής στην κίνηση «Ανώνυμοι Άνεργοι».
Όλα τα μέλη της κίνησης έχουν ίσα και ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, ανεξάρτητα των αριθμού των τίτλων συμμετοχής που διαθέτουν ή θα διαθέτουν.
Με την συμπλήρωση ικανού αριθμού μελών θα συνέλθει Γενική Συνέλευση και θα οριστεί η νέα διοίκηση της κίνησης Ανώνυμοι Άνεργοι.

Κατηγορίες μελών:

Φίλος (Α): Είναι το μέλος, ο οποιοσδήποτε, που ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητες της κίνησης ανωνύμως, γενικώς και αορίστως,

Απλό μέλος (Β): Είναι το μέλος που συμμετέχει επώνυμα ή ανώνυμα στην κίνηση και λαμβάνει μέρος, κατά την κρίση του, στις δραστηριότητές της,

Ενεργό μέλος (Γ): Είναι το μέλος που συμμετέχει επώνυμα και ενεργά στις δραστηριότητες της κίνησης και παίρνει μέρος στις δράσεις της,

Πλήρες μέλος (Δ): Είναι το μέλος που συμμετέχει και με δικαίωμα ψήφου στις δραστηριότητες της κίνησης,

Συμμέτοχος (Ε) Είναι το μέλος που συμμετέχει πλήρως στην οργανωτική και επιχειρησιακή δομή της κίνησης.

Κάθε ενδιαφερόμενος, άνεργος ή άλλος, που επιθυμεί να συμμετάσχει ως μέλος (Α,Β,Γ,Δ,Ε) στην κίνηση Ανώνυμοι Άνεργοι, αρχικά θα λαμβάνει δωρεάν έναν τίτλο, δικαίωμα ή μερίδιο συμμετοχής στις δραστηριότητες της κίνησης Ανώνυμοι Άνεργοι», απαραίτητο για την συμμετοχή και για την αναγνώρισή του.
Τα μέλη της κίνησης, ανάλογα με το ύψος και το είδος της συμμετοχής τους, θα λαμβάνουν και ανάλογα μερίδια ή δικαιώματα συμμετοχής.

*Οι τίτλοι (δικαιώματα και μερίδια συμμετοχής) αποτελούν εσωτερικά έγγραφα της κίνησης Ανώνυμοι Άνεργοι, ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ και δεν έχουν καμιά αξία πέραν αυτής που τους έχει προσδώσει ο εκδότης τους. Αποτελούν πρόκριμα για την εύρυθμη, ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της κίνησης και χρησιμοποιούνται για την μελλοντική επιχειρηματική οργανωτική δομή των δραστηριοτήτων της κίνησης και την δημιουργία του συνετερισμού. Η ονομαστική αξία του κάθε τίτλου συμμετοχής έχει οριστεί στο συμβολικό ποσό της μίας (1) δραχμής, η οποία δεν καταβάλλεται.
Τα μερίδια συμμετοχής είναι διαρκείς τίτλοι σε αντίθεση με τα δικαιώματα και τα δικαιώματα συμμετοχής που είναι προσωρινοί τίτλοι συμμετοχής και ισχύουν για ορισμένο χρόνο -έχουν ημερομηνία λήξεως- μέχρι να ανταλλαχθούν από τον κάτοχό τους με αντίστοιχα μερίδια συμμετοχής.

Η κίνηση προκειμένου να προβάλλει και να τονίσει τους σκοπούς της, άλλα και για να διευρύνει την συμμετοχική της βάση, μπορεί και θα διαθέτει, πάντα δωρεάν και κατά την κρίση της διοίκησής της, δικαιώματα ή μερίδια συμμετοχής σε όποιους και όσους θεωρεί σκόπιμο.

Διευκρίνιση: Η κίνηση Ανώνυμοι Άνεργοι δέν συναλλάσσεται με μη μέλη, δέν διαθέτει ταμείο, και ως εκ τούτου δέν δέχεται, δέν εισπράττει και δέν διαχειρίζεται χρήματα. Οικονομικές συναλλαγές ή δεσμεύσεις με την κίνηση ή εξ ονόματός της δέν αναγνωρίζονται. Τα αναφερόμενα οικονομικά μεγέθη δέον να υπολογίζονται ως καθαρά συμβολικά και άνευ οικονομικής αξίας. Όλες οι συναλλαγές που αφορούν την κίνηση Ανώνυμοι Άνεργοι πραγματοποιούνται στο όνομα του υπευθύνου της, σε προσωπικό και επιχειρηματικό επίπεδο, και αναγνωρίζονται μόνο με την ύπαρξη νόμιμων παραστατικών στοιχείων. Όλα τα συμβολικά και εικονικά οικονομικά στοιχεία και μεγέθη της κίνησης Ανώνυμοι Άνεργοι, που θα δημοσιεύονται κατά καιρούς προς γνώση των μελών της, θα υλοποιηθούν και θα ενσωματωθούν στην συνεταιριστική επιχείρηση που οραματιζόμαστε, μετά την ονομαστικοποίηση όλων των συμμετοχών και την ίδρυσή της.
Η κίνηση «Ανώνυμοι Άνεργοι» είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε πρόταση και συνεργασία, για οποιοδήποτε θεμιτό λόγο, στόχο και σκοπό.
Ενωμένοι διεκδικούμε και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διευκρινήσεις και πληροφορίες δίνονται μόνο μέσω αυτού του ιστολογίου.
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Γιάννης Σ. Στεφάνου, τηλ. 210 46 53 504 και 69 78 157 451 γουατσάπ
Γ. Παπαμιχαήλ 35, 189 00 ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ημέηλ anonymoi.anergoi@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου